Lovačko društvo "Jelen" Divuša lovozakupnik je dva lovišta na području Općine Dvor:

  • zajedničko lovište DIVUŠA
  • državno lovište MAJDAN II

ImageImage

Lovišta su ukupne površine oko 20 000 hektara. Lovačko društvo osnovano je 1997. godine, ali ustvari nastavlja dugu tradiciji Lovačkog društva "JELEN" Oraovica, koje je prestalo s radom tijekom rata, ali je većina sadašnjih članova bila u prijeratnom društvu.

Trenutno društvo broji 110 članova, od toga 98 matičnih i 12 pridruženih članova.

Image

Novi i stari zakonski propisi izravno obvezuju LD u pogledu uzgoja i čuvanja divljači, zaštite prirode i divljači, te ostale zakonske obveze kao što je Zakon o udrugama, pa je cjelokupan rad društva usmjeren ka tom cilju. .

Možemo se pohvaliti da smo u dosadašnjem radu izgradili oko 50 visokih čeka, oko 100 hranilica za divlje svinje i srne, oko 100 hranilica za pernatu divljač te oko 100 solišta za srne. Redovito smo u lovište DIVUŠA ispuštali fazane (oko 500 kljunova), a ove smo godine uspjeli u lovište pustiti i 3 para zečeva iz umjetnog uzgoja. Osim radova u lovištu vodimo i brigu oko izobrazbe kadrova, pa smo tako do danas osposobili za polaganje lovačkih ispita oko 40 mladih lovačkih pripravnika. A ove godine smo platili izobrazbu za 3 lovočuvara i 2 ocjenjivača trofeja.

Svake godine sijemo remize za divljač, a u zimskom periodu prihranjujemo divljač s oko 45 tona kukuruza u klipu i zrnu, oko 500 kg soli i 10 tona travne smjese .

Zbog sve većih problema sa štetama na usjevima od divljih svinja ove smo godine kupili 10 električnih pastira i iste podjelili vlasnicima usjeva. Kako bi smanjili štete također smo više godina vršili protjerivanje divljih svinja s poljoprivrednih površina.

2005. i 2006. godine nastupili smo na Malom gospodarskom sajmu "Plodovi rada" u Dvoru. Za sajam smo priredili manju izložbu trofeja, kuhali lovački paprikaš i kotlovinu, te priredili prombidžbeni letak kako bi prezentirali svoj rad.

Image

Planovi za budućnost:

  • izgradnja lovačke kuće
  • izgradnja prostorija za rasjecanje i skladištenje mesa divljači - zakonska obaveza
  • izgradnja strelišta za leteće mete
  • izrada web stranice - objavljena početkom veljače  2007. godine

 

 

Pored navedenog obvezni smo kao i dosada voditi stalnu brigu oko prehrane i prihrane divljači, sprečavati krivolov, voditi brigu o smanjenju predatora u lovištu, te ostale poslove propisane LGO i ostalim Zakonima i Pravilnicima.

U planu je nabavka dodatnih 10 električnih pastira kako bi se nastavio trend smanjenja šteta od divljači na usjevima.

Kao aktivan element i udruga prepoznati smo na području Općine Dvor i šire,  pa stoga ostvarujemo odličnu suradnju s Općinom Dvor, Kinološkim društvom Dvor, ŠNK Podovi, Šumarijom Dvor, i sa ostalim udrugama i osobama s područja Općine Dvor

 

Administrativni poslovi redovito se odrađuju kroz tijela društva (skupština, izvršni odbor, stegovni sud i nadzorni odbor. Osim navedenih tijela u društvu djeluje još ekonomat i streljačka sekcija.

ImageImage

KONTAKT PODACI:

adresa: Divuša 32, 44 435 Divuša

predsjednik: Zvonimir Vuković, 044/876-102

tajnik: Franjo Juranović, 098/946-9913

email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

web stranice: www.jelen-divusa.hr